NAJČEŠĆE VRTIĆKE BOLESTI

 Prilikom polaska u vrtić roditelji trebaju biti svjesni da će njihovo dijete sada boraviti u skupini djece koja mogu biti potencijalno bolesna u nekom trenutku. Veći broj djece u kolektivu, pogotovo u zatvorenom prostoru, dovodi do veće pojavnosti zaraznih bolesti.

Virusa i bakterija ima puno različitih vrsta pa vrtićka djeca mogu biti bolesna i više puta mjesečno. Obično nakon četvrte ili pete godine imunitet djece ojača te su pojavnosti zaraznih bolesti manje. Vrlo je bitno da roditelji znaju prepoznati “slabe točke” djeteta kako bi mogli i preventivno djelovati.

Neke od najčešćih zaraznih bolesti u vrtiću su: prehlade, gripa, koronavirus, konjuktivitis, želučane viroze, bakterijske upale grla te razne vrste osipa.

Prehlada je jedna od najčešćih bolesti kod djece, a uzrok su razni respiratorni virusi. Lako i brzo se prenosi bliskim kontaktom, a neki od simptoma su grlobolja, kašljanje, kihanje i šmrcanje. Traje nekoliko dana, liječenje je simptomatsko. Uglavnom se koriste kapi za nos, biljni sirupi za kašalj, čaj, med. Unatoč tome važno je bolesno dijete ne voditi u vrtić kako se druga djeca ne bi zarazila.

Gripa, koronavirus i prehlada imaju slične simptome, kod gripe se pojavljuje i temperatura viša od 38 stupnjeva celzijusa, slično može biti i kod koronavirusa. Bitno je utvrditi uzročnik i posavjetovati se s liječnikom u s vezi terapije ukoliko je potrebna te dijete dovoljno hidrirati.

Konjunktivitis je upala oka koja izaziva osjećaj nelagode, svrbež, crvenilo i natečenost, a uzrokuju je bakterije ili virusi. Konjunktivitis je izrazito zarazna bolest kod male djece, a prenosi se izravnim kontaktom. Blagi konjunktivitis obično traje oko tjedan dana, a može potrajati i do tri tjedna. Liječi se kapima za oči koje propisuje pedijatar.

Mučnina, povraćanje i proljev mogu biti simptomi želučane viroze. Takve viroze mogu trajati nekoliko dana. Dijete je potrebno dovoljno hidrirati i osigurati dovoljno sna. Kod proljeva se mogu koristiti probiotici, te nemasna hrana.

Bakterijske upale mogu izazvati upalu pluća, meningitis, upalu srednjeg uha, bronhitis i upalu grla a lako se prenose u kolektivu. Pedijatar će u slučaju zaraze propisati antibiotik u kombinaciji s probiotikom.

Osipi su virusne bolesti popraćene osipom po tijelu, a najčešće su vodene kozice i šarlah. Neki osipi mogu trajati od jedan do tri dana, nakon čega obično prolaze sami od sebe, no u slučaju temperature i drugih simptoma treba se javiti pedijatru.

Logo 2

Dječji vrtić "Čarobna šuma"

Vinogradska 6

33404 Špišić Bukovica

Telefon:

033 / 898 - 7465

095 / 334 - 0402

E-mail:

dvcarobnasumaspb@gmail.com