Igra – djetetova najvažnija aktivnost

Još jedan mjesec je iza nas, mjesec ispunjen mnogobrojnim aktivnostima, prije svega igrom i zabavom. Već nam je svima dobro poznato da predškolsko dijete najviše uči kroz igru. Ovaj mjesec naglasak smo stavili na simboličku igru. Oformili smo naš restoran u kojem svakodnevno pripremamo nova ukusna jela. Restoranu smo dodali i tržnicu s voćem i povrćem te istaknuli važnost zdrave prehrane. Igranje simboličke igre jedan je od najvažnijih zadataka djetinjstva. Ona je temelj za razvoj nekoliko područja:

  • pomaže razvoju jezika, što uključuje govor, rječnik, izražavanje i razumijevanje misli, osjećaja, ideja i koncepata,
  • pomaže u razvoju izvršnih funkcija (planiranje, organiziranje, rješavanje zadataka),
  • postavlja temelje za kasniji razvoj čitanja, pisanja, matematičkih vještina. Dijete u simboličkoj igri koristi predmete kao simbol nečeg drugog. Brojevi, slova i riječi su također simboli koji predstavljaju nešto. Zbog simboličke igre, dijete kasnije razumije i druge složenije simbole,
  • kroz simboličku igru razvijaju se socijalno- emocionalne vještine. Dijete razvija empatiju dok tješi uplakanu bebu, uči postavljati svoje i poštivati tuđe granice dok se igra mačevanja s granama, uči razgovarati s prijateljima dok piju kavicu na zamišljenom pikniku.
  • Ovaj oblik igre prava je mala riznica kreativnosti. Dijete ima mogućnost stvoriti, izmisliti, osmisliti i kreirati sve što mu padne na pamet.

Također, jedna od najvažnijih funkcija simboličke igre je omogućiti djetetu proigravanje ponašanja koja vide kod drugih (npr. roditelja, učitelja, odgojitelja, susjeda, braće i sestara i drugih) i događaja koje vide u okolini (npr. svađe, razgovore preko telefona, jureći policijski auto i druge) kako bi ta ponašanja i događaji dobili za njih smisao.

Tjelesne aktivnosti i dalje su svakodnevno zastupljene u našem programu, kao i boravak na svježem zraku.

S veseljem smo dočekali i Bibliobus Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica koji će nas redovito posjećivati svaka dva tjedna.

Obilježili smo Maškare i Valentinovo. Sve spomenute aktivnosti možete vidjeti na našim fotografijama.

Vesele pozdrave šalju vam polaznici „Male škole“ i odgojiteljica Ana! 😊

Logo 2

Dječji vrtić "Čarobna šuma"

Vinogradska 6

33404 Špišić Bukovica

Telefon:

033 / 898 - 7465

095 / 334 - 0402

E-mail:

dvcarobnasumaspb@gmail.com