Kako se razvija naša „medena priča“ s početka pedagoške godine?

Otkako smo ostvarili suradnju sa Hrvatskim apiterapijskim društvom (HAD-om), naše „Sovice“, kao i odgojiteljice našeg dječjeg vrtića,  naučile su puno o svijetu pčela.

HAD je u suradnji sa Institutom Eneja iz Slovenije organizirao edukaciju za djelatnike i roditelje našeg vrtića. Teme edukacija su bile dobrobiti pčelinjih proizvoda i sigurnost pri posjetu pčelinjaku.  Kao što je bilo najavljeno na početku projekta, 25.veljače naš vrtić smo predstavili na Međunarodnoj konferenciji „Apiterapija za djecu“ kao vrtić dobre prakse u kojem se svakodnevno konzumira med provjerene kvalitete lokalnih proizvođača. To je na Konferenciji potvrdio i Tehnološko inovacijski centar iz Virovitice svojom analizom meda koji konzumiramo. Međunarodnu konferenciju organizirao je Institut za razvoj empatije i kreativnosti Eneja u suradnji s Hrvatskim apiterapijskim društvom. U organizaciji konferencije sudjelovali su predstavnici iz 10 zemalja, organizacijski i znanstveni odbor koji su činili stručnjaci iz Slovenije, Hrvatske, Grčke, Srbije, Indije, SAD-a, Havaja, Australije, Rumunjske, Bosne i Hercegovine i Egipta. Službeni jezik konferencije bio je engleski.

Sudionici su vidjeli koji su ciljevi našeg projekta i koje aktivnosti smo do sada uspjeli provesti. U nastavku teksta slijedi opis našeg projekta „Svijet pčela“.

 Ciljevi projekta:

– osvijestiti kod djece važnost postojanja pčela u prirodi i važnost njihove zaštite

– upoznati djecu s načinom dobivanja meda i drugih pčelarskih proizvoda

– osigurati djeci bogatu okolinu i složene situacije koje će potaknuti dječje učenje i igru

Rano i predškolsko razdoblje je period intenzivnog učenja, razvoja ličnosti i osobnosti, razvoja vještina i socijalizacije. Iskustva u ranom djetinjstvu važan su prediktor dugoročnih postignuća.

Učenje igrom omogućava djeci iskustvo rješavanja problemskih situacija, postavljanje i razradu pretpostavki, konstrukciju i provjeru mogućih ishoda.

Planiranju aktivnosti pristupamo holistički  zadovoljavajući sva razvojna područja djece – tjelesni i psihomotorni razvoj, socio – emocionalni razvoj, spoznajni razvoj i razvoj jezika, komunikacije i glazbenog i likovnog stvaralaštva.

Da bi u tome bili što uspješniji, naša zadaća je osigurati djeci bogatu okolinu i složene situacije koje će potaknuti dječje učenje i igru.

Projekt smo započeli posjetom gospodina Leleka, vlasnika obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva koji je na djeci razumljiv način objasnio kako pčele proizvode med i što on radi kao pčelar. Donio nam je pčele u malom kavezu, košnicu koju ćemo za njega oslikati, košnicu od slame, pčelinje proizvode – med, propolis, pelud, svijeće napravljene od voska, dimilicu, rukavice i pčelarsko odijelo.

Formirali smo „medeni kutak“ u sobi dnevnog boravka starije skupine i krenuli s aktivnostima. Odgojiteljice su izradile didaktički materijal za poticanje matematičkih, jezičnih, spoznajnih i životno – praktičnih vještina. Na zid smo stavili brojne fotografije, zajedno s djecom gledali edukativne filmove i poticali glazbeni sluh slušajući pjesmice. Različitim likovnim tehnikama poticali smo kreativnost djece. Kombiniranim tehnikama djeca su izradila „GigaBEEtan bonton dječjeg vrtića Čarobna šuma“ kojim smo se javili na natječaj Telekomunikacijske mreže A1.

Projekt smo predstavili i na IV. Nacionalnoj konferenciji pčelarstva, apiterapije i apiturizma s međunarodnim sudjelovanjem koja se održavala u Labinu 22.ožujka.

Posjetili smo i „Kuću čaja – oazu mira“ novootvoreni posjetiteljski centar u Špišić Bukovici gdje smo poslušali priču o nastanku čaja, zatim kušali različite vrste čajeva s medom te naučili ponešto o ljekovitim biljkama od kojih se izrađuje čaj.

Planirane su još mnoge aktivnosti u svim skupinama u vrtiću, a one koje su do sada provedene možete vidjeti u galeriji fotografija!

Logo 2

Dječji vrtić "Čarobna šuma"

Vinogradska 6

33404 Špišić Bukovica

Telefon:

033 / 898 - 7465

095 / 334 - 0402

E-mail:

dvcarobnasumaspb@gmail.com