Praktične aktivnosti u „Maloj školi“

”Pomozi mi da to učinim sam” moto je Montessori pedagogije čije elemente svaki odgojitelj nastoji implementirati u svoj rad. Vježbe za razvoj brige o sebi su životno-praktične aktivnosti kroz koje se potiče usvajanje higijenskih navika, samostalnost, urednost. Kroz vježbe samostalnosti neposredno se potiče razvoj preciznosti i usredotočenosti. 

Kroz igru djecu se potiče da manipuliraju različitim predmetima iz svakodnevnice.  Mi smo se poslužili raznim okvirima za zakopčavanje, zatim okušali se u služenju kineskim štapićima za jelo, kapaljkama smo prenosili vodu, raznim pincetama i hvataljkama prenosili smo sitne predmete iz zdjelice u zdjelicu. Na kraju smo se zasladili i limunadom i sokom od naranče koji su djeca sama ocijedila.

Roditelji mogu kod kuće organizirati zajedničke aktivnosti s djecom (pospremanje stola, briga o kućnim ljubimcima, pospremanje vlastitog kreveta i sobe, zajedničko uređenje). Pitajte djecu za mišljenje, dajte mu mogućnost da odabere zadatak koji će izvršiti (primjer– Očekujem da ćeš pospremiti tanjure ili nahraniti mačku).

Dobrom komunikacijom gdje pohvala dolazi nakon uspješno izvedenog rada daje se djeci poticaj za slijedeću aktivnost. Roditelji dobiju pomoć i zadovoljstvo dječjim angažmanom, a pri tom stvaraju odlična vezu roditelj–dijete te veselu i ugodnu atmosfera u kući.

 Omogućite svojoj djeci da uče čineći, odnosno kroz vlastito iskustvo!

Logo 2

Dječji vrtić "Čarobna šuma"

Vinogradska 6

33404 Špišić Bukovica

Telefon:

033 / 898 - 7465

095 / 334 - 0402

E-mail:

dvcarobnasumaspb@gmail.com