PREHLADA KOD DJECE

Svako godišnje doba nosi sa sobom određene bolesti kod djece i odraslih. Tako je zimsko doba najčešće poznato po raznim prehladama, virozama i njihovim komplikacijama. Najmlađi su naravno i najosjetljivija skupina. Viruse naravno ne možemo u potpunosti izbjeći, uvijek će biti trenutak kad ćemo biti podložni određenoj bolesti. Važno je pobrinuti se da što više ojačamo imunitet.

Jačanje imuniteta kod djece na prirodan način:

  • Osigurati djetetu dovoljno sna
  • Pravilna i raznovrsna prehrana
  • Izbjegavanje velikog unosa šećera, “brze hrane”
  • Povećati unos svježih namirnica, voća i povrća
  • Dovoljno tekućine
  • Boravak i igra na svježem zraku
  • Prikladno i pravilno slojevito oblačenje
  • Prikladna obuća

Bitna stavka je pravilno oblačenje djeteta, ono se može brzo pothladiti, ali i pregrijati. Važno je da odjeća koju smo odabrali bude prikladna vremenskim uvjetima i dobi djeteta. Novorođenče i dojenče nema vlastitog masnog tkiva ili ga još nema u dovoljnoj količini da bi ga štitilo od hladnoće, te je u zimskim uvjetima potrebno obući jedan sloj odjeće više nego sebi. Kod iznošenja van ili u automobil uz jaknu ili skafander obavezno staviti i kapicu, manje dijete pokriti dekicom. Za djecu vrtićke dobi vrlo je bitan boravak na svježem zraku, važno je prikladno obući i obuti dijete, kako mu ne bi bilo hladno, da ne bude mokro ili da se ne preznojava. Odabir odjeće prema vanjskim uvjetima je vrlo bitan.

Preporučena temperatura prostorije u kojoj se boravi trebala bi biti od 20-23℃. S obzirom da u zatvorenim grijanim prostorima zrak postaje suh,  nakupljeni virusi i bakterije se razmnožavaju pa je potrebno povremeno provjetravanje i održavanje povoljne vlažnosti zraka oko 40-60%. Ako se osvrnemo unazad na prethodnu epidemiju naučili smo da treba izbjegavati zatvorene prostore s puno ljudi. Preporuka je da ako ste bolesni odgodite posjete i druženja.

Prehlade su vrlo česte u hladnijim mjesecima, za one starije i sa dobro razvijenim imunim sustavom ne predstavljaju opasnost. No maloj djeci može predstavljati problem zbog komplikacija koje dolaze s osnovnom bolesti. S obzirom da malo dijete ne može samostalno ispuhati nos, što je vrlo bitno, zbog začepljenosti nosa dojenče ne može sisati ni pravilno disati. Vrlo je važno održavati dišne puteve prohodnima. Nosić se čisti fiziološkom otopinom a ukoliko je potrebno pedijatar će prepisati i druge kapi protiv kongestije nosa.

Kod prehlade se može javiti kašalj i kihanje. Ukoliko simptomi ukazuju na otežano disanje, napor kod disanja, povišenu temperaturu i produktivan kašalj, hripanje, te bljedilo ili plavilo kože, usnica i sl. obavezno se javiti liječniku.

Kod bolesti dišnih puteva potrebno je dovoljno hidrirati dijete, često ga nuditi prikladnom tekućinom kako bi se razrijedio sekret i olakšalo iskašljavanje. Ukoliko je potreban sirup ili neki drugi lijek liječnik će ga preporučiti. Danas se često upotrebljavaju pumpice za nos te razni aspiratori na usisavač koji su vrlo efikasni, međutim vrlo je važno dijete što ranije naučiti kako samostalno ispuhati nos. U vrtićkoj dobi dijete mora znati samo ispuhati nos. Time se olakšava disanje, hranjenje, i komplikacije poput upale uha. Bolesno dijete ne voditi u skupinu jer mu je potreban odmor i skrb za ozdravljenje i da se smanji prenosivost zaraze drugoj djeci.

Zato draga dječice ispuhujte nosiće kao mali vrtićarci iz vrtića Čarobne šume!

Zdravstvena voditeljica Danijela Suhanek

Logo 2

Dječji vrtić "Čarobna šuma"

Vinogradska 6

33404 Špišić Bukovica

Telefon:

033 / 898 - 7465

095 / 334 - 0402

E-mail:

dvcarobnasumaspb@gmail.com