PREPORUKE ZA PREHRANU DJECE VRTIĆKE DOBI

Prehrana djece vrtićke dobi (1.- 6. god.) prije svega treba biti izbalansirana. Ukoliko je moguće namirnice bi trebale biti svježe i sezonske. Pravilna prehrana nije važna samo u predškolskoj već i u odrasloj dobi. Ukoliko djeci stvorimo navike zdrave i uravnotežene prehrane u najranijoj dobi one će se protezati kroz cijeli život.

Prehrana ima utjecaj i na fizički i mentalni razvoj djeteta. Također može imati kako pozitivan tako i negativan utjecaj na zdravlje djeteta. Na stvaranje prehrambenih navika najveći utjecaj ima obitelj i prehrambeni običaji kod kuće. Često su roditelji zabrinuti jedu li njihova djeca u vrtiću jer smatraju da neke namirnice njihovo dijete ne voli ili da nije na njih naviklo. Ne trebaju se brinuti jer djeca u skupini drugačije reagiraju na hranu nego kod kuće. Ponekad će u vrtiću pojesti baš onu namirnicu ili jelo koje kod kuće ne želi jesti. Poticajno je da roditelji prihvate i vrtićku prehranu te pozitivno komentiraju sa svojom djecom kako bi ih ohrabrili i potakli na što lakšu prilagodbu u vrtiću. Dijete predškolske dobi treba imati tri glavna obroka i dva do tri međuobroka.

Bitne namirnice glavnog obroka su: meso, jaja, riba, žitarice i povrće. Za međuobrok se uglavnom koriste mliječni proizvodi, suho i svježe voće, kolač i sl. Od tekućine najbolje je piti vodu, a može se dodati čaj, voćni sok ili mlijeko. Hrana se djetetu ne daje ni kao nagrada ni kao kazna, a odrasle osobe bi svojim primjerom trebale usađivati djetetu zdrave navike. Nije dobro dijete hraniti uz televizor, jer ono treba biti prisutno i biti svjesno procesa hranjenja. Također je dobro dijete uključiti u pripremu jela, na aj način se podiže samopouzdanje a i želja da pojede nešto gdje je i ono bilo važan dio procesa.

Preporuke za namirnice i pripremu jela

Ukoliko je moguće najbolje je koristiti svježe sezonske, neprerađene namirnice. Unos soli treba biti ograničen. Od masnoća najbolje je koristiti hladno prešana ulja, kao na primjer maslinovo ili suncokretovo i maslac. Ne bi se trebali upotrebljavati industrijski gotovi začini nego prirodni (peršin, celer, origano, bosiljak, med itd.). Za tijesta najbolje je koristiti integralna brašna, zbog lakše probavljivosti i veće nutritivne vrijednosti, a od mliječnih proizvoda punomasne namirnice. Kada pripremamo jelo najbolje je namirnice kuhati ili pirjati, a manje raditi pržena jela. Kod pečenja jela možemo peći sa manje masnoća u pećnici upotrebom pare, folije i slično.

Izračun energetskog unosa za djecu:

Dijete do godinu dana: 1000 kcal/dn

Kod djece iznad godine dana dodaje se 100 kcal na svaku godinu iznad prve godine uz inicijalnih 1000 kcal/dn.

Logo 2

Dječji vrtić "Čarobna šuma"

Vinogradska 6

33404 Špišić Bukovica

Telefon:

033 / 898 - 7465

095 / 334 - 0402

E-mail:

dvcarobnasumaspb@gmail.com